אם תביטו רגע סביבכם, תראו עשרות ומאות מוצרים שונים, החל מהעט שאתם אוחזים ביד וכלה בספה, מנורה ושידה בסלון. כל אלו, נולדו תחילה כרעיון בראשו של מעצב תעשייתי, משלב הקונספט הראשוני ביותר ועד שלב הייצור, השיווק והמכירה. המוצרים הללו הם פרי של תהליכי יצירתיות, חדשנות, מחקר ופיתוח מעמיקים.
מדובר בתהליכים חיוניים וישנו צורך במקצועיות רבה ועבודה בשלבים שריכזנו מטה, כדי להגיע אל המוצר הסופי הנכסף שיימכר בהצלחה לקהל היעד. אז מהם חמשת השלבים שכל מעצב תעשייתי מקצועי חייב להעמיק בהם בדרך לפיתוח מוצר חדש? הרי הם לפניכם:
1. מחקר מעמיק, חקר שוק והגדרת מאפייני המוצר
ראשית, יש לגשת לפיתוח מוצר חדש, ממחקר מעמיק של השוק. המחקר כולל חקר הלקוחות הפוטנציאליים או קהל היעד של המוצר, מהי הטכנולוגיה הנדרשת ובאלו טכנולוגיות מייצרים במפעל הנבחר, חומרי הגלם, מי הם המתחרים ומה ייבדל את המוצר העתידי ממתחריו בשוק, אופנות, טרנדים ואייקונים הקיימים בקטגוריית המוצר. מחקר זה יסייע בקביעת המראה העיצובי של המוצר וכמו כן יענה על שאלות הנדסיות, תפעוליות ובטיחותיות.
2. שלב הקונספט - פיתוח הרעיון
אחרי שביצענו חקר שוק ,למדנו על המוצר העתידי על שלל האספקטים השונים לייצורו והגדרנו את מאפייניו, אנו ניגשים לשלב פיתוח הקונספט. בשלב הזה תהיינה מספר אפשרויות לפיתוח המוצר, וכל אופציה יכולה לכלול עיצוב ויזואלי אחר, טכנולוגיה וחומרי גלם מגוונים, פונקציות שונות. למעשה, בשלב זה ניצור דוגמא ראשנית לכל אחת מהאפשרויות אותן נשקול יחד עם צוות מקצועי שיידע לבחון את כלל הפרמטרים השונים.
3. שלב התכנון ובניית מודל המוצר בתלת מימד
בסיום שלב התכנון המעצב כבר יוכל לייצר מודלים בתוכנות תלת מימד,מודלים אותם ניתן גם להציג למשקיעים או ללקוחות פוטנציאליים. לפני ייצור המודל, יתבצע תכנון הנדסי מדוקדק על כל פרטיו של הקונספט העיצובי הנבחר. התכנון יכלול התמקדות במגוון פרמטרים ביניהם העיצוב הויזואלי, חומרי גלם, טכנולוגיה, פונקציות שונות, ממשק משתמש וכדומה. למעשה, המטרה של המעצב בשלב זה היא להבין כיצד המוצר העתידי יתעלה על מתחריו ואיך יהיה אטרקטיבי ללקוחות הפוטנציאליים. לשם כך, הוא יעזר בין השאר באנשי מקצוע מתחומים שונים כגון עיצוב, שיווק ,ייצור ועוד.
4. בניית המודל / האב טיפוס
כעת מגיע שלב חשוב ומשמעותי בתהליך פיתוח המוצר והוא בניית המודל או במילים אחרות האב טיפוס. האב טיפוס מדגים באופן מוחשי את המוצר שעד כה הכרנו כמודל ממוחשב, ונוכל כעת לדגום ולבחון אותו במציאות על שלל האספקטים שלו. האב טיפוס ימחיש את המראה העיצובי, המגע, התפעול, הפונקציונאליות והיעילות, ארגונומיה וחוויית משתמש באופן כללי, מנגנונים וחיבורים. ניתן לייצר מספר מודלים ולערוך את השינויים הנדרשים, עד שמגיעים אל האב טיפוס הסופי, המושלם והמדוייק ביותר שישמש כתבנית למוצר לייצור התעשייתי.
5. ייצור
השלב האחרון והסופי, הוא שלב הייצור. זהו שלב בו חשוב במיוחד לדקדק ולהשקיע בפרטי פרטים, כך יתקבל בסופו של דבר מוצר איכותי ועמיד ביותר, מה שישפיע גם על עלויות ייצור נמוכות יותר. לשלב הייצור יש צורך בהכנת תיק ייצור ובו כל קבצי תלת המימד של המוצר הסופי, שרטוטי המוצר, הוראות ייצור כל החלקים, המפרט שלהם וסדר הרכבתם. בנוסף, במידה ומוצר שפיתחתם מכיל רכיבי פלסטיק, יש לבנות גם תבניות להזרקה לצורך הייצור.
אז במידה ויש לכם בראש קונספט טוב וחדשני, זכרו שכדי שרעיון כזה יתפתח למוצר אמיתי ומצליח, יש להשקיע ולהקדיש את מלוא הזמן ווהמחשבה למחקר מעמיק ולהשקעה מאומצת בכל אחד משלבי הפיתוח.
Comments